Deferizatori služe za uklanjanje viška gvožđa iz vode. Gvožđe se često susreAće u vodi, utiče na boju vode (daje crvenkastu boju- boja rđe), osim toga mikroorganizmi ga uspesno koriste u svom metabolizmu, a produkt je braunkasti mulj u vodokotlicima i u cevima.

Deferizator

Ova ispuna je prilagođena da uklanja i mangan što znači da ima dvojaku funkciju, uklanja i gvožđe (fe) i mangan (mn). Vode koje imaju veću koncentraciju ova dva elementa nisu tako ni prozirne tj. imaju boju koja liči na braunkasto žuto. Skoro cela Vojvodina ima veću koncentraciju gvožđa u vodi, a koncentracija mangana je obično na gornjoj ivici dozvoljenog. Ovim filterima uklanjamo i vodonik sulfid i u nekim slučajevima i arsen.

 

Posle deferizacije vode preko zelenog peska nema više taloženja braunkastog mulja po cevovodu ili objektima sa čime je sirova voda u kontaktu. Kod ovakvih uređaja regeneracija mase je automatizovana. Imamo jednu kolonu i jednu upravljačku glavu. Kolona kada se zasiti, staje sa radom i radi regeneraciju u zadato vreme. Zastoj je u noćnim časovima kada se radi regeneracija ili kontra ispiranje, uređaj neprekidno na ovaj način obezbeđuje čistu vodu preko dana. Uređaj kontroliše rad i regeneraciju besprekidno. Veličina uređaja se utvrđuje pomoću hemijske analize vode i prema zahtevanom protoku . Regeneracija se može vršiti kontinualno ili diskontinualno.

deferizator tabela

Napomena: Kalkulacija navedenih uređaja je rađena na bazi odnosa greensand plus 100%,
Za veće kapacitete nas kontaktirajte.