+381.23.831.413 office@waterscan.rs

A víz és a levegő sterilizációja

Sterilizálás UV-fényekkel

víz
levegő

UV-sterilizátoroknak nevezzük azokat a berendezéseket, amelyekkel a vizet sterilizálják. E berendezések a víz fertőtlenítésének világában előnyben részesülnek más fertőtlenítő módszerekkel szemben, (például a kemikália adagolása (klór)) – az adagolással a távozó víz jellegzetes változásokon megy át. Klórozással a víz humin anyagokat tartalmaz, azaz szerves anyagokat, amelyek káros vegyületek kialakulásához vezet. Újabb kutatások kimutatták, hogy ez a víz káros hatással van az egészségre, ha ivóvízként használjuk. Az UV-sugarak kémiailag nem hatnak a vízre. Ez a jelentős előny nagyban hozzájárult a technológia terjedéséhez. A 254 nm-es UV-sugarak elpusztítják az élő sejteken lévő organizmusokat, majd szétszakítják a sejtláncot abban a pillanatban, amikor a víz átszüremlik a berendezésen. Így minden élő mikroorganizmus, baktérium és vírus egy másodperc töredékében megszűnik létezni.

A lámpáink maximális intenzitása: 254 nm hullámhossz, időtartamuk: 8000 óra – 10000 óra. Berendezéseink vannak: 400 lit/órától egészen a hatalmas városi vízellátó rendszerekig.

A légtér sterilizálása olyan helyeken aktuális, ahol a vizet nyomás vagy nyomás nélkül víztartályokban tárolják. Így a víz érintkezni tud a levegővel. A levegő tele van mindenféle méretű mikróbával, amelyek a porszemeken utaznak. Ha a vítztartályok nyitva maradnak, illetve érintkeznek a levegővel, mindenféleképp érintkezni fognak különböző mikroorganizmusokkal is, amelyek vízszennyedződést okoznak. Ez minden tartállyal megtörténhet, amely nincs nyomás alatt.

Berendezéseink megóvják a légtér sterilizálását a víz felszíne felett, amelyek megakadályozzák a szennyeződést. E probléma megoldására kétféle UV-rendszerrel rendelkezünk:

  • Sterilizálásra alkalmas UV-C lámpák, amelyek ózon és UV-fények segítségével biztosítják a sterilizálást.
  • Sterilizálásra alkalmas UV-C lámpák, amelyek különböző erősségű UV-fényeket biztosítanak.