+381.23.831.413 office@waterscan.rs

Fordított ozmózisos víztisztító berendezések (RO)

Membrán szűrő, fordított ozmózis és ultravízszürés (szűrletképzés) – egyre gyakrabban alkalmazzák a szerves és szervetlen anyagok eltávolítására a vízből. Ezeket a berendezéseket többnyire a tengervíz sótalanítására használták, hogy ivóvizet állítsanak elő. Az elmúlt évtizedekben a szennyvíz probléma megoldásának érdekében egyre elterjedtebbek az egészségügyben és a gyógyszerészetben is. Az alap komponens ebben az eljárásban egy félig áteresztő membrán, amelynek a felületén és a belsejében történik minden változás. A nyomás hatására a víz egy része áthalad rajta, és ugyanez a víz megmarad koncentált formájában, majd szennyvízként távozik.

 

A berendezés tervezése és felépítése során felmerülő problémaként jelentkezik a membrán megvédése, mivel meg kell birkózniuk a magas nyomással, a megfelelő modul minősége pedig a  hosszútávú működést biztosítja. A berendezés előnyben részesül a többi szűrőrendszerrel (adsorpcionim i jonoizmenjivačkim materijalima szemben: hosszútávon működnek regeneráció nélkül, és nem kell cserélni a modult a membránban. Az üzem effektív működéséhez magas munkanyomás szükséges, akár 16 bárig. A fordított ozmózisra és ultravízszürésra használatos vizet a folyamat előtt muszáj megtisztítani, néha meglágyítani, eltávolítani a többlet klórt és vasat. Ezt a folyamatot nevezzük előkezelésnek.

Fordított ozmózisos víztisztító berendezések membránokkal (4040)

A fordított ozmózisos víztisztító berendezések alapeleme az RO modul, ami magába foglalja a fordított ozmózisos membránt (a membrán a saját gépházán belül van elhelyezve). A membrán egy speciális anyagból készül, amelyen keresztül átjutnak a kisebb molekulák, de ez a nagyobb molekuláknak lehetetlen. A víz nyomás alatt a membrán felszínén áramlik, a membránon átjutó vízmolekulák pedig összegyűlnek a gyűjtőbe, melyet két membrán választ el. A gyűjtőn keresztül bejutnak a perforált központi csőbe, és távoznak az RO modulból. Az így kapott tisztított vizet permeatnak (?) nevezzük. A membrán felszínén áramló vízben gyűlnek össze a feloldott sómolekulák – ezt az eldobandó modult nevezzük koncentrátnak.

Megjegyzés: Az RO berendezés használata előtt a berendezésnek át kell esnie az előkezelésen. Nagyobb kapacitás esetén keressen fel bennünket.